Kielet
Ajankohtaista
Seurakunta
Sakramentit
uskonnonopetus
Arkisto
This post is also available in: English (Englanti)Svenska (Ruotsi)Polski (Puola)
“Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti… Sillä, joka syö minun lihani ja juo minun vereni, on ikuinen elämä” (Joh. 6:51,54,56)
Kirkon ylevin ja suurin sakramentti on eukaristian pyhin sakramentti. Se on kirkon elämän lähde ja huippukohta. Sana eukaristia tulee kreikan kiitosta ja kiitollisuutta tarkoittavasta sanasta eukharistia. Sillä viitataan pääasiassa messussa esiinkannettuihin leipään ja viiniin, joista konsekraation eli pyhittämisen kautta tulee Kristuksen todellinen ruumis ja veri.
”Viimeisellä ehtoollisella sinä yönä, jona hänet kavallettiin, meidän Vapahtajamme asetti ruumiinsa ja verensa eukaristisen uhrin. Hän teki sen jatkaakseen ristin uhria kautta aikojen siihen asti, kunnes hän tulee, mutta myös uskoakseen kirkolle, rakkaalle morsiamelleen, muiston kuolemastaan ja ylösnousemuksestaan: laupeuden sakramentin, ykseyden merkin, rakkauden siteen, pääsiäisaterian, jolla Kristus nautitaan, mieli täyttyy armolla ja meille annetaan tulevan kirkkauden pantti” (Katekismus, 1323).
Suomenkielessä eukaristiasta käytetään joskus myös sanaa ehtoollinen. Eukaristian viettoon kuuluu aina: Jumalan sanan julistaminen; kiitos Jumalalle, Isälle, kaikista hänen hyvistä teoistaan, ennen kaikkea siitä, että hän on lahjoittanut meille Poikansa; leivän ja viinin konsekraatio ja osallistuminen liturgiseen ateriaan vastaanottamalla Herran ruumiin ja veren. Nämä elementit muodostavat yhden ainoan jumalanpalveluksen, josta käytetään myös nimitystä pyhä messu (vrt. Kat., 1408).
Käytännön asioita:
Jos henkilöllä ei ole omallatunnollaan tunnustamattomia vakavia syntejä, hän voi ottaa vastaan eukaristian päivittäin vietettävän pyhän messun yhteydessä. Diasporassa messua vietetään aikataulun mukaan, kts. aikataulu.
Kolmannella luokalla lapset alkavat valmistautua eukaristian vastaanottamiseen osallistumalla sakramenttiopetukseen vuoden ajan. Tämä valmistaa heitä siihen merkittävään päivään, jolloin he ensi kerran ottavat vastaan Kristuksen ruumiin ja veren. Samalla valmistaudutaan ensimmäiseen ripin sakramenttiin. Ensimmäistä eukaristian vastaanottamista eli ensikommuuniota vietetään yleensä toukokuussa.
Pyhän messun viettäminen ihmisen tai asian edestä ja messussa luettavat esirukouspyynnöt
Koska messu on sakramentaalinen uhri, seurakuntalaisten on mahdollista pyytää pappia viettämään messua jonkun tietyn aiheen puolesta. Messua voidaan viettää esim. uskossa kuolleen ihmisen, sairaudesta parantumisen tai mikä tahansa hyvän ja arvokkaan asian puolesta. Messua voidaan myös viettää kiitokseksi Jumalalta saamistamme lahjoista.
Mikäli haluat messua vietettävän jonkin aiheen puolesta tiettynä päivänä, kerro tästä papille tai kirjoita pyynnön aihe ja palauta se sakaristoon. Kun messua vietetään ihmisen tai asian edestä, kristitty voi osallistua tähän uhriin antamalla oman uhrinsa esimerkiksi messustipendien muodossa.
Osana pyhää messua luetaan myös kirkon esirukousaiheita. Myös seurakuntalaiset voivat kirjoittaa lapulle rukousaiheita luettavaksi messun esirukousten yhteydessä. Esirukousaiheet tuodaan sakaristoon ennen messua ja ne voidaan jättää nimettömänä.